Geschiedenis

 

Zaandijk Rugby, de eerste drie jaar vanaf de oprichting

 

Zaandijk Rugby dankt haar bestaan mede aan de onverkwikkelijke gebeurtenissen met een grensrechter bij een voetbalwedstrijd in Almere, eind 2012. Die trieste toestand en het feit dat de z.v.v. Zaandijk bijna een speelveld over had, deden de voetballers Kees Hartland, Rob Witbaard en de huidige rugby voorzitter Mart Kat besluiten dat dit het juiste moment was om te laten zien dat het met de discipline bij Rugby juist wel goed zit.

In februari 2013 werd door CasRC rugbyers Wiet van Duin, Don Marcker en Maarten Kat de eerste rugbyclinic op het voetbalveld van de z.v.v Zaandijk gegeven. Vanaf het begin een doorslaand succes met ruim 40 enthousiastelingen die alles wat Wiet hen voordeed met fanatisme uitvoerden. Naast Wiet, Don en Maarten zijn er trainingen gegevens door nog meer CasRC’ers als Ben Scheerman, Job Kat, Hans Marcker, Mats Marcker, Cain Elisara en Rodney Hermans. Een lijst waar de internationale ervaring vanaf druipt.

Een wedstrijd op Hemelvaartsdag tussen de 7’s teams van CasRC en Waterland deed de rest. Het enthousiasme voor de Rugbysport was geboren en het was niet meer tegen te houden!!!

Zo ontstond binnen een tijdsbestek van 3 maanden de rugby commissie van Zaandijk, als onderdeel van de voetbalclub. Uit de eerste contacten met de NRB was het advies gekomen om maar niet meteen te gaan deelnemen aan de competitie. Een jaar sfeerproeven met een aantal oefenwedstrijden zou het beste zijn. Echter bleek de spelersgroep daar helemaal niet voor te porren!!! Inschrijven en gewoon beginnen op 4e klasse niveau in Noord West. Wiet van Duin kon zich door zijn werkzaamheden bij CasRC niet laten strikken om een jaar trainer te worden, waarna we Don Marcker voort een jaar als trainer aangesteld hebben.

Ook een aantal dames uit Zaandijk en omgeving hadden de stap gewaagd om zich in de rugbysport te verdiepen en ze speelden in no-time mee met de dames van Waterland.

De eerste wedstrijd op het B-veld van Zaandijk was meteen een memorabele. Tegenstander Haarlem 2 werd zeer verrassend verslagen in een wedstrijd waarin de jonge Zaandijk spelersgroep van advies werd voorzien door enkele oud Castricummers die wel even mee wilden doen. Het eerste seizoen was duidelijk een jaar van goed kijken, hard trainen, ontzettend veel leren en met veel gewroet het team compleet krijgen. Toch werd dat seizoen afgesloten met een viertal overwinningen.

In het 2e jaar kwam trainer Royd Hendriks de plaats innemen van Don Marcker. En het mag gezegd worden, de resultaten waren prima. Het spel ging met sprongen vooruit en aan het eind gaf de 2e plaats op de ranglijst het recht om te promoveren naar de 3e klasse!!!

In het derde jaar meteen een klasse hoger spelen was meer dan waar ooit op gehoopt was. Ook in de 3e klasse Noord West deden we heel goed mee om de promotieplaats, echter Bassets 2 was aan het einde net wat te sterk en promoveerde.

In maart 2016 kwamen de geruchten op gang dat er een voetbalclub in Zaandam plannen had om te verhuizen. Dat was voor ons het signaal om alles op alles te zetten om daar naar toe te verhuizen. De hockeyclub zou nog roet in het eten kunnen gooien maar die werd door de Gemeenteraad van Zaanstad naar een andere lokatie gestuurd. En zo zitten we vanaf augustus 2016 op onze eigen lokatie op sportpark Jagersveld.

In september 2015 hadden we ons al losgemaakt van de voetbalvereniging Zaandijk en waren we op eigen benen gaan staan. En hoewel we bij Zaandijk lekker gespeeld hebben, zijn zowel de beslissing voor zelfstandigheid als die voor de verhuizing naar het Jagersveld van wezenlijk belang voor de toekomst van Zaandijk Rugby. Een eigen clubgebouw met eigen kleedkamers en een eigen veld geven dat zetje dat we nodig hebben om de club uit te bouwen tot een stabiele Rugby club in Zaanstad. De organisatie stroomlijnen, de commissies goed bemannen en de jeugd van Zaanstad gek maken voor de rugbysport zijn de speerpunten van de komende jaren.

Norbert Verhofstad is onze huidige trainer bij de heren senioren, Deon du Plessis is trainer/coach van de CAZA junioren, Niels Leungen traint de jeugd en speelt in het 1e team. David Ruiz in de kartrekker van de jeugd afdeling en tevens bestuurslid. Maarten Kat gebruikt zijn kennis uit de Castricumtijd nu voor het wedstrijdsecretariaat en het clubhuis. Jorrit de Boer is de captain van het eerste, bestuurslid en oud speler van de Wrotters uit Gorredijk. Het bestuur word verder gecompleteerd door voorzitter Mart Kat, secretaris Ronald de Boer, tevens speler van het 1e, evenals de bestuursleden Aloin Sommers en Marlon Sijtsema. Penningmeester en jeugdcommissielid is Remco ter Steege en notulist Henny de Boer.

Ambitieus als we zijn streven we naar een gezonde club met 150 leden! Met een 1e herenteam dat op niet al te lange termijn tenminste in de 2e klasse moet spelen, met een 2e team dat over voldoende spelers kan beschikken en een jeugdafdeling met in alle leeftijds categorieën een volledig Zaandijk Rugby team.

Zaandijk Rugby is DE rugbyclub in Zaanstad die aansprekend, aantrekkelijk rugby speelt, waar iedereen zich thuis voelt en waar respect, inzet, plezier en vriendschap hoog in het vaandel staan!!!!!

Komt allen naar het Jagersveld en maak kennis met Rugby.